VERSLAG INTERNE COMPETITIE


Eduard Philipse kampioen WSV seizoen 2017-2018

(door Jaap van Sandijk)

De 38e en laatste ronde van de huishoudelijke of interne competitie van de Waddinxveense Schaakvereniging WSV is een feit. Winnaar (tevens remisekoning) is en blijft Eduard Philipse met slechts één verloren partij dit seizoen.

De karakteristieken als volgt.

Nico Dannis was op goed dreef tegen de koploper, waarin beiden een solide verdediging meenden te hanteren. Beide spelers slaagden erin het verliesspook ver weg te houden, zodat een remise fluitend werd aangetekend. René Kleiweg moest een nederlaag incasseren tegen Arjen Zuurmond, nadat in de beginfase een pion moest worden prijsgegeven, die hem de gehele partij parten zou blijven spelen. Hans van Woudenberg ging gelijk op met veelvoudig kampioen Wim Hennink, maar zou in de uiterste slotfase toch onderuit gaan. De halve winst voor Wim Mulder met de witte stukken en Arno Luinenburg. De witspeler incasseerde een stuk tegen twee pionnen, te wild spel vervolgens om winst te forceren kostte echter een vol stuk, waarna beiden tevreden een remise-stand overeenkwamen.

In de subtop een agressief spelende Albert Prins, die tegen Bert van der Knaap snel een stuk wist buit te maken. Nadien een zich kranig verwerende Bert, die lang stand zou houden, maar in de slotfase toch in Albert zijn  meerdere moest erkennen.

In de middengroep toonde Jan Muit zich te nonchalant tegen Derek Zuurmond met al snel verlies van een pion. Nadat in het middenspel opnieuw een knopje moest worden prijsgegeven, was het voor Derek zakelijk uitspelen en de punten pakken. Een spannende strijd tussen Jaap van der Heiden met de witte stukken en Luit Bloem, waarbij de zwartspeler in de opening zich de optisch betere speler toonde. Jaap kwam in het middenspel sterk terug, waarna een spannende stelling zich voordeed. Nadat Luit met de betere winstkansen de opmars van Koning van zijn rivaal niet juist wist te beantwoorden, werd voor beide kemphanen de halve winst het hoogst haalbare.

Opnieuw verlies voor Jaap van Sandijk met de zwarte stukken, die tegen Gerard Torenbeek twee maal een aangeboden remise niet wenste te accepteren, maar door een prachtige combinatie in het eindspel door de witspeler in de luren werd gelegd en een onverwachte nederlaag moest slikken.

In de kelder van de schaakdivisie opnieuw verlies voor Arie Peters, die tegen onze jongste schaker, Lucas Zuurmond, na een gelijkopgaande opening in het middenspel de winst trachtte te forceren, wat hem op verlies van een pion kwam te staan. Lucas zag kans dit voordeeltje goed uit te buiten met een verdiende overwinning als gevolg,

Dan nu de eindstand van de Top-10 van WSV : Eduard Philipse, Arjen Zuurmond, Peter de Louw, Hans van Woudenberg, Wim Hennink, Wim Mulder, Arno Luinenburg, René Kleiweg, Theo Huijzer, Nico Dannis.