VERSLAG INTERNE COMPETITIE

Wim Mulder nieuwe clubkampioen van de Waddinxveense Schaakvereniging

(door Jaap van der Heiden)

Op donderdagavond 13 juni speelde de Waddinxveense Schaakvereniging de 38e en tevens laatste ronde van de interne competitie.

Tot de laatste speelavond is de interne competitie buitengewoon spannend gebleven, Wim Mulder gaat aan de leiding, maar als Eduard Philipse zijn partij deze avond wint moet Mulder tenminste remise spelen om zijn koppositie niet te verliezen. Luit Bloem moest het opnemen tegen Eduard Philipse waarbij eerstgenoemde niet goed uit de opening kwam waardoor de zwartspeler al snel de zege veilig kon stellen. Wim Hennink speelde tegen Wim Mulder de langste partij van de avond, waarbij de wit speler lang het voordeel leek te hebben. Maar uiteindelijk leidde voortreffelijk verdedigend werk van de met zwart spelende Wim Mulder toch tot de remise die nodig was om hem de welverdiende titel Clubkampioen seizoen 2018 – 2019 te bezorgen.

John Groen in ’t Wout ruilde wat pionnen met Arno Luinenburg alvorens laatstgenoemde een aanval lanceerde waartegen de witte stelling niet bestand bleek en Nico Dannis voerde een dubbele aanval met dame offer uit op de koningsstelling van René Kleiweg die tot een niet te pareren mat leidde.

Hans van Woudenberg toonde zich de sterkere tegen Albert Prins en stelde daarmee de derde plaats op de ranglijst veilig. Arjen Zuurmond had weinig problemen met Aat van der Spek die een stuk weg blunderde en daarmee de partij weggaf. Bert van der Knaap liet zich een stuk ontfutselen door Lucas Zuurmond die daardoor de stelling iets te optimistisch beoordeelde, door een listige penning van wit dat stuk weer verloor waardoor de partij kantelde in het voordeel van wit.

Henk Stam toog voortvarend ten aanval tegen Arie Peters die daar te weinig tegenover kon stellen om verlies te voorkomen. Jaap van der Heiden bezorgde Jaap van Sandijk in de opening een dubbelpion die na een lange en enerverende partij tenslotte toch niet te verdedigen bleek waardoor die ene pion beslissend werd voor de winst van wit. Gerard Torenbeek en Jan Kraijesteijn tenslotte bewaarden het evenwicht zo goed dat remise onontkoombaar werd.