VERSLAG INTERNE COMPETITIE

Degradatie dreigt voor Schakers WSV 3

(door Jaap van Sandijk)

Naast  de 24e ronde van de interne schaakcompetitie van het Waddinxveense WSV vonden 2 achterstallige wedstrijden plaats om de WSV - Cup en tevens de 5e ronde van de externe competitie van de RSB (Rotterdamse Schaakbond).

Het eerste achttal van WSV leverde een puike prestatie middels een 1,5-6,5 uitslag in een uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren 4. Met nog 2 ronden te gaan blijft de 3e plaats op de ranglijst stevig in handen. Negatief nieuws voor de jongens van het 3e achttal van WSV. In een thuiswedstrijd tegen Hendrik Ido Ambacht 2 bleek na afloop een 3,5-4,5, nederlaag op het scorebord met als gevolg, dat aan degradatie naar de 4e klasse niet te ontkomen is.

Peter de Louw wist zich tegen Gerard Torenbeek zoals verwacht te plaatsen voor de volgende ronde om de WSV- Cup. Eveneens de volgende ronde voor Theo Huijzer met de witte stukken, die tegen Hans van Woudenberg na een volledig gelijke strijd uit de bus kwam. Bij een gelijke stand in de slotfase rekende Hans op voordeel door een Paard voor een Loper af te ruilen, door onverwacht tempoverlies kreeg de zwartspeler de deksel op zijn neus en dus een nederlaag.

Dan nu de nieuwsfeiten van de interne competitie.

Handhaving van de koppositie door de nog altijd ongeslagen Eduard Philipse, die nu John Groen in `t Wout aan de zegekar wist te binden. Opnieuw een puntendeling voor Arjen Zuurmond, op een 2e plaats, die het aanvallende schaak van opponent Wim Hennink met een solide verdedigende tactiek onschadelijk wist te maken. Nico Dannis, nu in de subtop, zette in zijn partij tegen Bert van der Knaap een "Hollandse verdediging pur sang" op het bord inclusief een messcherpe koningsaanval, waarop door Bert te laat werd gereageerd. De druk op de koningsstelling was zo sterk, dat opgeven de enig juiste actie voor Bert betekende. Arno Luinenburg zag kans in een supersnelle partij Wim Mulder van de tafel te spelen, wat tevens al zijn 7e nederlaag dit seizoen zou betekenen.

In de middengroep de langste partij, bijna 3,5 uren, tussen Jaap van Sandijk en Jaap van der Heiden met de zwarte stukken. Spannende en gelijkopgaande strijd, waarbij de zwartspeler een remise-aanbod zag afgewezen. De witspeler had zijn kansen echter te rooskleurig ingeschat en zou na een gemiste pat-stand toch de teil in worden gespeeld.  Jan Kraijesteijn moest lossen tegen Derek Zuurmond, waarbij laatstgenoemde na een doorgebroken pion het betere spel wist te ontwikkelen en na pion-winst de ontmoeting wist te verzilveren.