VERSLAG INTERNE COMPETITIE

Hans van Woudenberg op kop bij de Waddinxveense Schaakvereniging

(door Jaap van der Heiden)

Donderdagavond 11 april speelde de Waddinxveense Schaakvereniging in het Anne Frank Centrum  de 31e ronde van de interne competitie waarin tevens de halve finale van de bekercompetitie werd afgewikkeld.

Een halve finale waarin Henk Erkelens het met de witte stukken op nam tegen Peter de Louw. Wit stelde zich hierbij iets te passief op waardoor de door zwart gelanceerde aanval slechts met verlies van een kwaliteit kon worden gepareerd hetgeen voor de aanvaller voldoende was om de zege veilig te stellen. De andere halve finale werd gespeeld door Wim Mulder en Arno Luinenburg waarbij laatstgenoemde in de Engelse opening al snel een stuk won en daardoor ook de partij.

Eduard Philipse en Wim Hennink maakten het elkaar niet al te moeilijk zodat remise onontkoombaar werd terwijl  Hans van Woudenberg tegen Nico Dannis de Van Geet opening (het paard op c3) in stelling bracht en zich in deze partij de sterkste toonde waardoor hij bovendien de koppositie van de ranglijst veroverde. René Kleiweg maakte in zijn partij tegen John Groen in ’t Wout een afruilfout waardoor hij plots zonder enige compensatie een stuk minder had dan zijn tegenstander die daardoor dan ook de winst verzilverde.

Arjen Zuurmond luidde tegen Albert Prins de finale aanval in met een mooi loperoffer, waarmee door wit het pleit in zijn voordeel beslecht werd. Wim van der Hoek kwam tegen Bert van der Knaap zo onder druk te staan dat hem dat in een afruilfase een stuk kostte, winst voor zwart derhalve. Jan van der Born en Jaap van der Heiden streden met wisselende kansen, maar de laatste slag was voor de witspeler waarbij de toren te sterk bleek voor de loper plus pion.

Derek Zuurmond verstoorde de rokade van Jan Kraijesteijn waardoor diens stelling zo slecht werd dat wit al snel de partij winnend af kon sluiten terwijl Arie Peters het niet kon bolwerken tegen Lucas Zuurmond.